Ce este un Director Sportiv?

Directorul Sportiv, este, în primul rând, păstrătorul viziunii fotbalistice a unui club.

Din punct de vedere istoric, în Europa s-au dezvoltat două modele alternative pentru acest rol, cu o abordare britanică și o alta în Europa continentală în ceea ce privește structura sportivă. De exemplu, cluburile din Europa continentală angajează cel mai adesea un Director Sportiv și un Antrenor principal. Pe de altă parte, echipele britanice au un Manager care acoperă ambele roluri.

În cazul Europei continentale, sarcinile sunt împărțite destul de clar: Antrenorul este responsabil de conducerea, antrenamentul și alegerea echipei, în timp ce Directorul Sportiv supraveghează întreaga zonă fotbalistică, identificând țintele pentru transferuri, ocupându-se de tranzacționare, recrutare, planificarea lotului sau tranziția tinerilor din academie către prima echipă. De exemplu, în puține cuvinte, Marcel Schafer de la VfL Wolfsburg ne explică rolul său, AICI.

Postul de Director Sportiv reprezintă deci o poziție cheie, elementară în fotbalul profesionist, a cărui gamă de sarcini devine din ce în ce mai complexă. Directorii sportivi din fotbalul profesionist sunt cea mai importantă persoană de contact din club pentru antrenori, jucători, Departamentul Medical sau de Scouting, Academia clubului și toți ceilalți angajați din jurul echipei. Ei sunt responsabili de direcția strategică a întregii zone sportive a unui club de fotbal. Sunt responsabili, de asemenea, de succesul sportiv în fața presei, a fanilor și a sponsorilor.

În ceea ce privește ierarhia în cadrul unui club, Directorul Sportiv se află între Antrenorul principal și Președintele clubului.

Sursă: ECA Club Management Guide

Dacă vorbim de un element cheie, cel de recrutare, principalele atribuții în acest proces ale unui Director Sportiv sunt:

  • Implementarea politicii de transfer a clubului prin identificarea piețelor în care clubul va activa și stabilirea criteriilor de selecție utilizate de club;
  • Analizarea punctele forte și punctele slabe ale echipei existente împreună cu Antrenorul principal;
  • Facilitarea transferurilor, de la identificarea țintelor specifice de transfer asupra cărora clubul intenționează să se concentreze până la contactul și negocierea cu aceștia și reprezentanții lor (cluburi, agenți, alte părți interesate)
Sursă: ECA ClubManagement Guide

Pentru a îndeplini aceste sarcini eterogene și complexe de management sportiv și pentru a-și asuma strategic responsabilitatea sportivă a clubului, Directorii Sportivi trebuie să aibă un profil amplu de competențe. Tocmai de aceea, datorită multitudinii de responsabilități, nu există o definiție clară a profilului ideal pentru un Director Sportiv. Cei care ocupă acest rol fie fac tranziția dinspre cariera de fotbalist, fie vin dintr-un rol de antrenor, sau vin din roluri de management și de ce nu, din roluri de analiști de date sau ai performanței (mai ales în ultimii ani, la nivel european). Așadar, candidații pentru un curs de Director Sportiv au adesea profiluri educaționale complet diferite.

Ca să rezumăm, principalele responsabilități ale unui Director Sportiv, în definiția propusă de FRF și adaptată pentru fotbalul românesc sunt:

  • Păstrarea viziunii și implementarea filosofiei fotbalistice a unui club;
  • Sporirea valorii generale a echipei prin luarea de decizii strategice și printr-un management eficient al tuturor departamentelor sportiv-tehnice;
  • Supervizarea operațiunilor tehnice ale clubului;
  • Promovarea unei culturi de înaltă performanță atât în rândul personalului, cât și al jucătorilor;
  • Recrutarea, gestionarea și dezvoltarea personalului de antrenori;
  • Excelență în activitățile de tranzacționare & recrutare de jucători;
  • Dezvoltarea holistică atât a echipei cât și a jucătorilor, în mod individual, punând accent pe sănătate, performanță și grija pentru jucători;
  • Utilizarea de date, inovații și tehnologii aplicabile în fotbalul modern;
  • Facilitarea tranziției talentului către prima echipă și în stabilirea unor planuri de tranziție eficiente în cadrul organizației, pentru tinerii jucători;
  • Demonstrarea unui leadership puternic și a capacității de muncă în echipă

Alte noutăți