Înscrieri curs Director Sportiv

Federația Română de Fotbal, împreună cu compania belgiană Double Pass, anunță extinderea parteneriatului educațional existent, pentru perioada 2024-2026. Început cu formarea managerilor academiilor de top din România (Masterclass Academy Director în 2022), continuat cu un program intensiv pentru 6 academii de elită din țară (FRF Club Implementation 2023), parteneriatul va fi continuat în 2024 cu formarea pentru specialiștii dintr-un rol cheie, cel de Director Sportiv.

Ca parte a viziunii noastre de educare a zonei tehnice și de a ajuta cluburile românești să devină mai competitive la nivel european, cursul de Director Sportiv este una din cele mai importante inițiative educaționale ale FRF din 2024, și va fi organizat atât în 2025 cât și 2026.

Rolul de Director Sportiv a trecut printr-o evoluție amplă ultimii ani. Responsabilitatea pentru zona sportiv-tehnică a tot crescut, rezultând un rol crucial în organigrama unui club, o poziție cheie din păcate nu atât de clar definită, un rol a cărui gamă de sarcini devine din ce în ce mai complexă.

Printre principalele responsabilitățile ale rolului modern de Director Sportiv se numără păstrarea viziunii și implementarea filosofiei unui club, sporirea valorii generale a echipei prin decizii strategice în zona de management sportiv, tranzacționarea & recrutarea de jucători, relaționarea cu antrenorii sau tranziția tinerilor din academie către prima echipă. 

Pentru mai multe detalii, am definit aici mai clar CE ESTE UN DIRECTOR SPORTIV?

Cursul Director Sportiv 2024 va fi un program intensiv, de aproximativ un an, în care vom detalia acest rol și toate elementele lui, cu scopul de a îmbunătăți peisajul fotbalului românesc.

OBIECTIVELE DE ÎNVĂȚARE

1. Rol și responsabilități
2. Creșterea valorii echipei
3. Managementul tehnic al clubului
4. Leadership și înaltă performanță
5. Managementul și dezvoltarea personalului
6. Excelență în tranzacționare și recrutare
7. Viziunea fotbalistică
8. Dezvoltare în echipă și individuală
9. Sănătate, performanță și îngrijirea jucătorului
10. Date, inovare, tehnologie
11. Tranziția la prima echipă și căi de dezvoltare

ELEMENTE UTILE

Grup țintă

Prima ediție a cursului va avea 25 de locuri disponibile.

Acest curs este dedicat în prima ediție celor 16 cluburi din Liga 1, deoarece din sezonul 2025-2026 intră în vigoare modificarea din regulamentul de licențiere care specifică obligativitatea acestui rol în organigrama cluburilor din L1. Cluburile din Liga 1 trebuie să trimită câte un reprezentant la această formare, iar alte 4 locuri sunt dedicate cluburilor din Liga 2 (departajate în funcție de dreptul de promovare și/sau locul din clasament la momentul departajării, adică 26 februarie). În cazul în care un club promovează din Liga 2 în Liga 1 fără a avea în organigramă un absolvent al acestui curs, clubul primește o dispensă de un an dacă înscrie Directorul Sportiv la ediția din 2025. Fiecare club poate trimite maxim 1 reprezentant la această formare.

Pentru a sprijini tranziția în carieră a jucătorilor români, 5 locuri sunt dedicate în mod special la acest curs pentru foștii internaționali care vor să activeze în rolul de Director Sportiv (care vor fi departajați în funcție de numărul de meciuri internaționale și naționale).

Detalii și aspecte logistice

Programul de educație este unul mixt și durează din martie până în decembrie 2024.

  • 5 module în format fizic, la București, de câte 3 zile (în special în perioadele FIFA)
  • 4 module online

Module în format fizic:

  • Volum de lucru de 100 de ore în total (20 de ore pe curs)
  • Teme de grup și individuale

Module online:

  • Volum de lucru de 20-32 de ore în total (5-8 ore / sesiune)
  • Sesiuni de mentorat și module de e-learning

Proiect final și portofoliu individual:

  • Volum de lucru aproximativ de 40 de ore
  • Examinare și absolvire

TOTAL – 160-172 ore de învățare

CERINȚE DE PARTICIPARE

Participantul ideal la acest curs are următorul profil:

  • Deține o diplomă de Bacalaureat;
  • Este absolvent al unei forme de învățământ universitar;
  • Înțelege și vorbește fluent limba engleză, atât scris cât și oral;
  • Deține o licență de antrenor UEFA B / A sau PRO (dar nu e o condiție obligatorie);
  • Deține un cazier judiciar fără antecedente penale.

Din punct de vedere al traiectoriei profesionale, un participant ideal a acumulat experiență din cel puțin una din zonele de mai jos (acestea nu sunt criterii eliminatorii):

  • Experiență din cariera de fotbalist profesionist;
  • Experiența profesională ca Director Sportiv in cadrul unui club de fotbal;
  • Experiența profesională într-un rol de conducere a unui club de fotbal;
  • Experiența profesională internațională;
  • Experiența profesională ca Antrenor.

CALENDAR & PERIOADĂ ÎNSCRIERE

Calendar înscriere: 1-23 februarie 2024
Departajare candidați & interviuri: 24-29 februarie 2024
Anunțare listă participanți acceptați: 1 martie 2024

Calendar sesiuni de curs:

  • Curs 1: 19-20-21 martie 
  • Curs 2: 21-22-23 mai
  • Curs 3: 3-4-5 septembrie
  • Curs 4: 8-9-10 octombrie
  • Curs 5: 26-27-28 noiembrie

DIPLOMĂ & ABSOLVIRE

Pentru a putea absolvi acest curs, un participant va trebui să participe la minim 90% din sesiunile de curs care se desfășoară în format fizic, la București, iar la final să depună un proiect de absolvire și să treacă printr-o examinare a unui juriu de specialiști din partea DoublePass și FRF.

Diploma emisă de compania DoublePass și semnată de către Federația Română de Fotbal este recunoscută la nivel european și va fi considerată ca document valid în procesul de licențiere pentru Liga 1 din sezonul 2025-2026.

COST

Costul acestui curs este de 7.250 euro (plus TVA).

Pentru cluburile din Liga 1 și Liga 2 care trimit un reprezentant la acest curs (demonstrând că participantul se află sub contract cu clubul respectiv), Federația Română de Fotbal subvenționează 25% din această sumă. Toți ceilalți participanți care nu reprezintă un club din Liga 1 sau Liga 2 achită costul integral.

Partenerul din zona de educație este compania belgiană Double Pass care are o experiență globală în ultimii 20 de ani cu peste 1.000 de cluburi, dar și federații sau ligi profesioniste din Belgia, Germania, Danemarca, Japonia, Scoția, SUA sau Anglia. De asemenea, compania a fost partenerul FIFA în 2020 pentru Talent Development Programme.

Alte noutăți