”În inima naționalei – din vestiar până în Germania”

Vrei? Sau nu vrei? Crezi? Sau nu crezi? Poți? Dacă vrei și crezi, atunci o să poți!

Cam despre asta e vorba în filmul ”În inima naționalei – din vestiar până în Germania”, pelicula lansată de FRF la începutul lunii mai.

Pentru publicul larg este povestea calificării echipei naționale a României la turneul final din această lună. Prima, după o pauză de 8 ani. Nu e nicicum ceva nou din punctul ăsta de vedere în lumea fotbalului mare, platformele găzduind de ani buni seriale de profil, provenind, în special, din Premier League. La noi e un început de drum, o filosofie modernă pe care Edi Iordănescu a îmbrățișat-o din start. A împărți cunoștințe nu înseamnă a-ți limita șansele de succes. Aș zice că din contră. E o dovadă că ești stăpân pe ce faci.

Pentru microbistul pătimaș ”În inima naționalei” este vehiculul ce te poartă acolo unde ai visat să ajungi dintotdeauna. Seamănă cu intrarea copilului într-un Wonderland de unde ți-e greu să-l mai desprinzi. Vestiarul, locul acela sacru , este lăsat la vedere, iar tot ce doar ne imaginam că s-ar petrece acolose poate vedea, acum, pe parcursul celor 102 minute de peliculă. Doar mirosul chelenului nu e evident, dar pentru cei care au fost într-o cabină măcar la nivel de copii și juniori, el se percepe, chiar dacă în sala de proiecție te înfășori în damf de floricele și aromă de parfumuri fine.

Dar, extrem de important, ”În inima naționalei” este și un bun material didactic pentru adevărații profesioniști. Ei vor desprinde din poveste modul în care selecționerul a construit un nou mediu în jurul echipei naționale. Felul în care a știut să gestioneze un eșec, cel din Liga Națiunilor, pentru a construi pe fundamentul său un succes mult mai important. Și metodele găsite prin care a izbutit să-și atingă obiectivul. Obsesia pentru calificare, rostită cu tărie în fiecare moment, nu e o repetiție deranjantă, ci un instrument de lucru mental prin care ideea a fost sădită în capul jucătorilor. Din prima zi a preliminariilor până la triumful de la Felcsut, contra Israelului.

Este, de fapt, parte din meseria de antrenor indiferent de locul și nivelul la care activezi. Oriunde vei fi vei trece prin crize. Oriunde vei fi ți se vor cere rezultate. Oriunde vei fi trebuie să devii liderul pe care să-l urmeze jucătorii, în care să creadă pentru a putea să ți se dedice în totalitate.

Oriunde vei fi trebuie să reții esența profesională extrasă din filmul ”În inima naționalei – din vestiar până în Germania”

Să vrei! Să crezi! Și atunci vei putea!

ACEST ARTICOL FACE PARTE DIN PRIMA EDIȚIE A NEWSLETTER-ULUI TEHNIC FRF.

PENTRU A TE ABONA, APASĂ BUTONUL DE MAI JOS:

Alte noutăți

ÎNSCRIERI CURS LICENȚA UEFA A ELITE – 2024, București

ÎNSCRIERI CURS LICENȚA UEFA A ELITE – 2024, București

Începând cu data de 31 MAI 2024 până la data de 26 IUNIE 2024, Școala Federală de Antrenori din cadrul Federației Române de Fotbal anunță perioada de depunere a dosarelor pentru candidații care doresc să urmeze cursurile licenței UEFA A ELITE. REZULTATE FINALE...