Care a fost marea schimbare a englezilor în munca la copii și juniori

Jude Bellingham e unul dintre principalii candidați la Balonul de Aur anul acesta și omul care a ajutat-o pe Real Madrid să se mai califice o dată în finala Ligii Campionilor. Phil Foden e jucător de bază la Man City și se bate cu Bukayako Saka de la Arsenal pentru câștigarea Premier League. Jadon Sancho este unul dintre artizanii surpinzătoarei apariții a Borussiei Dortmund în ultimul act al UCL.

Ce au în comun toți acești băieți? Simplu. Sunt englezi și sunt născuți în 2003, 2001 sau cel mult 2000.

Apariția atâtor jucători de mare valoare pe un segment de vârstă restrâns nu poate fi o întâmplare și nici nu e. Cu ei în lotul pentru Euro 2024, Anglia este socotită în acest moment favorita numărul 1 la câștigarea turneului final din Germania. O națională care nu se poate lăuda decât cu titlul mondial din 1966, a ajuns din nou să conteze și asta se datorează unui program complex, demarat în 2008 și care a durat un deceniu. ”The Skills Programme” a fost cheia renașterii fotbalului britanic, un model de bune practici din care oricine ar trebui să se inspire.

John Scott este unul dintre cei 66 de antrenori de copii care au fost selectați acum 14 ani de Federația Engleză pentru a pune în aplicare acest program. Recent, la invitația unui tehnician român care a activat și el în Albion, Edgar Marcu, ne-a vizitat țara și a fost de acord să ne împărtășească din experiența lui. În prezent antrenor specializat pentru copii de 9-10 ani din cadrul Academiei Bournemouth, Scott a scos în evidență câteva lucruri esențiale din munca la acest nivel de vârstă.

”Copilul trebuie să fie eroul principal al poveștii, nu antrenorul”. ”Copilul trebuie pus în mijlocul triunghiului magic parinte-antrenor-club”. ”Prima intervenție de bază trebuie să fie făcută în scolile primare”. ” Antrenorii trebuie școlarizați într-un nou sistem de licențiere definit clar pentru fiecare palier de vârstă”. ”Părinții trebuie educați. Cu ei trebuie să fii deschis, onest, dar dur”. ”Primul lucru pe care trebuie să-l înveți pe copil este cum să alerge, cum să se miște fără minge, nu cum să lovească mingea”.

Toate aceste fraze cheie se regăsesc, cu explicațiile de rigoare, într-un excelent interviu realizat de Silviu Tudor Samuilă, pentru care-i mulțumim și lui și postului Orange Sport.

Un material didactic extrem de prețios pe care vă îndemnăm să-l parcurgeți cu mintea deschisă și cu pixul în mână. Enjoy!

ACEST ARTICOL FACE PARTE DIN PRIMA EDIȚIE A NEWSLETTER-ULUI TEHNIC FRF.

PENTRU A TE ABONA, APASĂ BUTONUL DE MAI JOS:

Alte noutăți