Hidratarea în fotbal

Deshidratarea în timpul exercițiilor fizice apare din nevoia corpului de a-și menține temperatura aproape de valoarea obișnuită de 37°C prin intermediul mecanismelor termoreglatorii ce implică transpirația.

În momentul în care cantitatea de apă pierdută prin transpirație depășește cantitatea de apă consumată, are loc deshidratarea, care, la un anumit nivel, afectează funcțiile cardiovasculare, termoreglatorii și mintale. Mai mult, în condiții de deshidratare, cantitatea de sânge transportată în mușchii activi este redusă, iar metabolismul masei musculare este afectat, fapt ce duce la un consum mai ridicat de carbohidrați si o instituire mai rapidă a oboselii.

Întrebarea care trebuie adresată este însă: Afectează deshidratarea performantele fotbaliștilor si cat de des se produce aceasta în timpul unui meci?

Aceste întrebări au fost studiate în repetate rânduri în literatura de specialitate. Dr. McGregor a arătat pentru prima data că pierderea a 2.4% din greutatea corpului în urma deshidratării are un impact negativ asupra abilitaților tehnice ale fotbaliștilor (de exemplu, scade capacitatea de a dribla cu 5%)  si totodată crește nivelul de oboseală resimțit de aceștia.

Un alt studiu arată că, la un nivel de deshidratare de 2% din greutatea corpului, performanțele fizice ale fotbaliștilor, mai exact distanta parcursă în alergare în timpul testului de pregătire fizică,  a fost scăzută cu 15%. La fel ca si în studiul precedent, nivelul de oboseală resimțit de fotbaliști, precum si ritmul cardiac au fost crescute la acest nivel de deshidratare.

Este important de reținut că, pe lângă apa pierdută, transpirația conține si săruri minerale, in special sodiu, clorură, potasiu și magneziu. Pierderea acestora într-o cantitate ridicata poate afecta de asemenea performanțele specifice. Cele două studii pot fi accesate prin link-urile de mai jos.

Journal of Sports Sciences: Vol 17, No 11

British Journal of Sports Medicine (bmj.com)

Acum, că am arătat efectul negativ pe care deshidratarea îl are asupra fotbaliștilor, să vedem nivelul la care aceasta se produce în timpul unui meci de fotbal.

Studiile de specialitate arată că fotbaliștii pierd prin transpirație în medie 2.5 litri de apă pe durata unui meci jucat la o temperatura de 21°C. Pierderile de apă cresc însă la 3-4 litri când meciul are loc la o temperatură ridicată ( >34°C). Mai mult, cantitatea de apă pierdută diferă substanțial între jucători, deshidratarea ajungând să reprezinte o problemă semnificativă pentru anumiți fotbaliști.

Cantitatea de săruri minerale pierdute diferă de asemenea între fotbaliști si este un factor important ce trebuie luat în considerare în special după încheierea meciurilor si a antrenamentelor pentru a susține procesul de rehidratare. Studiile de specialitate prezentate pot fi accesate mai jos.

Physiological Responses and Physical Performance during Football in the Heat | PLOS ONE

Effect of hot environmental conditions on physical activity patterns and temperature Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports

Hidratarea reprezintă, în concluzie, un aspect prioritar în susținerea performanțelor sportive, iar fotbaliștii trebuie încurajați constant, atât pe parcursul meciurilor, cat si al antrenamentelor, să consume suficientă apă si băuturi de hidratare.

ACEST ARTICOL FACE PARTE DIN PRIMA EDIȚIE A NEWSLETTER-ULUI TEHNIC FRF.

PENTRU A TE ABONA, APASĂ BUTONUL DE MAI JOS:

Alte noutăți