Cum prevenim dopajul de la cele mai mici vârste

Educația timpurie a sportivului în ceea ce privește combaterea dopajului este esențială în sportul de performanță. Atât antrenorii, cât și părinții ar trebui să cunoască mecanismele corecte de gestionare a tratamentelor copiilor și să se obișnuiască de la cele mai mici vârste cu verificarea acestora. Prin educație pot fi prevenite, de exemplu, două dintre cele mai frecvente greșeli facute de sportivi:

  1. În tratatarea bolilor cronice sunt folosite uneori medicamente care conțin substanțe prezente pe lista interzisă WADA, deci întotdeauna sportivul trebuie să comunice staff-ului medical ce tratamente urmează (se pot obține scutiri pentru acest gen de medicație astfel încat sportivul să nu fie afectat în cazul unui test anti-doping).

 2. ⁠În tratamentul virozelor sau a altor afecțiuni acute, se pot folosi medicamente, luate fără rețetă, care sa conțină substanțe interzise sau alte metode de asemenea interzise. Orice tratament făcut de sportiv va trebui așadar să fie discutat în prealabil cu staff-ul medical.

Ce este Codul și de ce a fost creat

WADA (Agenția Mondială Anti-Doping) a fost înființată în 1999 ca agenție internațională independentă pentru a implementa o mișcare de colaborare la nivel mondial pentru sportul fără dopaj. Guvernarea și finanțarea WADA se bazează pe un parteneriat egal între Mișcarea Sportivă (Sport Movement) și guvernele lumii.

Dopajul este o amenințare majoră la adresa integrității sportului curat, motiv pentru care a fost adoptat Codul Mondial Anti-Doping.

Codul Mondial Anti-Doping a fost adoptat pentru prima oară în 2003 şi a intrat în vigoare în 2004. Ulterior, a fost modificat de patru ori. Codul Mondial Anti-Doping 2021, cel mai actual, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Scopurile Codului Mondial Anti-Doping şi ale Programului Mondial Anti-Doping care îl susţine sunt:

•    să protejeze dreptul fundamental al sportivilor de a concura într-un sport curat, fără dopaj şi astfel să promoveze sănătatea, corectitudinea şi egalitatea sportivilor din întreaga lume;
•    să asigure aplicarea unor programe anti-doping eficiente, coordonate şi armonizate la nivel internaţional şi naţional, pentru prevenirea dopajului, care să includă:

o    Educaţie – să conştientizeze, să informeze, să comunice, să insufle valori, să dezvolte abilităţi şi capacitatea de luare a deciziilor pentru prevenirea încălcărilor intenţionate sau neintenţionate ale reglementărilor anti-doping;

o    Descurajare – să descurajeze potenţialii utilizatori de substanţe dopante, prin punerea în aplicare a unor reglementări şi sancţiuni riguroase şi cunoscute de către toţi partenerii;

o    Depistare – un sistem eficient de testare şi investigaţii nu doar consolidează un efect de descurajare, ci este şi eficient în protejarea sportivilor curaţi şi a spiritului sportului, prin depistarea celor care săvârşesc încălcări ale reglementărilor anti- doping, contribuind în acelaşi timp la descurajarea oricărei persoane implicate într-o conduită de dopaj;

o    Aplicare – să judece şi să sancţioneze persoanele găsite vinovate de încălcarea unei reglementări anti-doping;

o    Statul de drept – să se asigure că toţi partenerii au acceptat să se supună Codului şi Standardelor Internaţionale şi că toate măsurile luate pentru punerea în aplicare a programelor lor anti-doping sunt în conformitate cu Codul, Standardele Internaţionale şi principiile proporţionalităţii şi ale drepturilor omului.

Ce este dopajul

1.    Prezența unei substanțe interzise sau a metaboliților acesteia, ori a markerilor ei, în proba sportivului;
2.   Utilizarea sau tentativa unui sportiv de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă. Aici sunt incluse și cazurile din Pașaportul Biologic al Sportivului (ABP)
3.   Sustragerea de la recoltarea de probe, refuzul sau neprezentarea unui sportiv pentru recoltarea de probe;
4.   Încălcarea de către sportiv a obligației de localizare;
5.   Falsificarea sau tentativa de a falsifica orice parte a controlului doping de către sportiv sau o altă persoană;
6.   Posesia de substanțe sau metode interzise de către sportiv sau o altă persoană;
7.   Traficul sau tentativa de traficare a oricărei substanțe interzise sau metode interzise;
8.   Administrarea sau tentativa de administrare de substanțe sau metode interzise, de către un sportiv sau o altă persoană unui sportiv;
9.   Complicitatea sau tentativa de complicitate din partea sportivului sau a unei alte persoane;
10.  Asocierea interzisă din partea sportivului sau a unei alte persoane;
11.   Acțiunile unui sportiv sau ale altei persoane pentru a descuraja sau a riposta împotriva raportării către autorități.

Educația și informarea au adus succesul la Euro

EURO 2024 a reprezentat un adevărat succes, fiind depistate zero teste pozitive de-a lungul turneului!

Unul dintre pilonii care au dus la acest succes a ținut de strategia UEFA, începută în 2020 prin educație și informare. Educația înainte de controlul doping a fost tema strategică principală, 55 de membri afiliați livrând sesiuni de educație, atingând un număr de 34.000 de sportivi și 4.500 de persoane din departamentele medicale educate, Federația Română de Fotbal făcând parte din acest proiect.

Începând cu 1 ianuarie 2024 și până la finalul turneului EURO 2024, au fost efectuate 1536 de teste de urină și sânge, recoltate de la 622 de sportivi, de către ofițerii de control doping, UEFA având 53 de ofițeri acreditați, toți fiind medici.

Mai multe informații pot fi găsite la următoarele link-uri:

www.uefa.com
https://www.wada-ama.org/en
https://anad.gov.ro/web/
www.frf.ro

ACEST ARTICOL FACE PARTE DIN NUMĂRUL CINCI A NEWSLETTER-ULUI TEHNIC FRF.

PENTRU A TE ABONA, APASĂ BUTONUL DE MAI JOS:

Alte noutăți

FRF Youth Coaching Summit 2025

FRF Youth Coaching Summit 2025

Înscrieri deschise la conferința de perfecționare a antrenorilor din România, FRF Youth Coaching Summit 2025