5 pași fundamentali în învățarea dulelului 1 contra 1 defensiv

Multitudinea de studii efectuate de-alungul timpului au relevat că echipele care câștigă duelurile au o șansă importantă să câștige și meciurile. Deseori, acest parametru a devenit mai influent decât cel al posesiei.

Cel mai mediatizat exemplu este cel al Franței, campioană mondială în 2018, care, per total competiție, a avut, în medie, posesie inferioară adversarilor (46,34% față de 53,36%), dar a compensat prin câștigarea duelurilor (49,1% față de 47,8%).

În ultima perioadă de timp, fotbalul românesc a suferit mult în duelurile 1 contra 1. Statisticile meciurilor au relevat deseori acest punct slab. Inclusiv în ultima campanie de calificare s-a văzut o dependență evidentă între procentajul duelurilor castigate și rezultatul final.

Situația duelurilor 1 vs 1 câștigate de România în Preliminariile Euro 2024

• Datele statistice aparțin wyscout. În general, circa 6 procente sunt pierdute pe dueluri considerate indecise. Astfel că, echipele care au posesie peste 47% sunt , de regulă, câștigătoare la acest parametru.

Din tabelul de mai sus se observă că, de fiecare dată când procentajul duelurilor câștigate a crescut, rezultatul final s-a îmbunătățit.

Importanța câștigării duelurilor în fotbalul internațional actual și deficiențele sesizate în fotbalul nostru au constituit motive puternice pentru a considera duelul 1 contra 1 ca fundamental în instruirea tinerilor noștri sportivi și a-l introduce ca principiu de bază în Strategia Tehnică a FRF.

Specialiștii de pretutindeni sunt de aceeași părere, că duelul 1 contra 1 are o însemnătate vitală în fotbalul modern. Cine nu face față nu-și poate găsi locul în cele mai bune echipe din lume. Mulți antrenori se grăbesc, în planificarea antrenamentelor, să treacă la jocuri de tip 3 vs 3, 4 vs 4 sau 5 vs 5, fără să aloce timpul necesar aprofundării duelului 1 vs 1.

Jocurile de antrenament de tip 1 contra 1 ar trebui să se întâlnească în fiecare ședință din perioada inițierii și formării, pentru că situațiile de acest gen apar în fiecare meci de nenumărate ori.

Deși e un joc de 11 contra 11, el se reduce de cele mai multe ori la duelul 1 contra 1. Iar jucătorii trebuie să ajungă să se simtă confortabil cu duelul, să nu-l evite, să știe cum să-l gestioneze, atât în faza de apărare, cât și în atac.

Lucian Burchel, directotul Școlii Federale de Antrenori, explică în materialul filmat de mai jos, care sunt cei 5 pași obligatorii de urmat pentru o corectă învățare a deprinderilor necesare duelului 1 contra 1.

ACEST ARTICOL FACE PARTE DIN PRIMA EDIȚIE A NEWSLETTER-ULUI TEHNIC FRF.

PENTRU A TE ABONA, APASĂ BUTONUL DE MAI JOS:

Alte noutăți