Învățăm de la cei mai buni: cursurile de Licența A Elită și B Juniori sunt predate de specialiști din Belgia și Elveția

Începând din această vară, Academia Națională de Fotbal și Școala Federală de Antrenori au lărgit cadrul parteneriatelor cu specialiști de forță din fotbalul european. După colaborările cu Double Pass pentru educarea noilor generații de directori de Academii și pentru instruirea celor care activează sau vor activa ca directori sportivi ai cluburilor profesioniste din primele două Ligi, a venit rândul antrenorilor să beneficieze de expertiză supercalificată din străinătate.

O vorbă veche spune că dacă vrei să ai elevi bine instruiți trebuie să ai, mai întâi, profesori extrem de bine pregătiți. Cum focusul Federației este, de un deceniu, pus pe activitatea la copii și juniori, nu trebuie să surprindă că primele parteneriate în ceea ce privește educația vizează antrenorii care lucrează, zi de zi, cu tinerele talente din fotbalul nostru.

Identificarea și dezvoltarea jucătorilor de elită de la cele mai mici vârste continuă să fie prioritate pentru ANF. De aceea, licențele B Juniori și A Elită au fost cele alese pentru a fi livrate în parteneriat cu două dintre federațiile cele mai performante în acest sens: Belgia și Elveția.

Și unii, și ceilalți au un parcurs similar în fotbal. Au constatat, la un moment dat, că performanțele primelor reprezentative lasă de dorit și au demarat un plan pentru a îndrepta situația. Evident că, aidoma strategiei tehnice a FRF, și ei au pus un accent puternic pe pilonul educațional. Cu alte cuvinte, au ajuns la concluzia că până nu vor avea antrenori instruiți în academiile de juniori nu vor putea avea speranțe de rezultate la echipa mare.

În urmă cu mai bine de două decenii, Belgia era situată dincolo de locul 50 în ierarhia FIFA. Astăzi, ”diavolii” sunt în primele 5, după ce, în urmă cu trei ani au fost chiar lideri mondiali. Dar, pentru asta, timp de 10 ani, belgienii au lucrat asiduu la instruirea celor care descoperă și pregătesc juniorii, demonstrând că educația rămâne singura cale spre progres.

Așadar, începând din această vară și până în 2027, FRF și ANF au conturat un plan de muncă în urma căruia circa 400 de antrenori de juniori vor primi cunoștințe din partea specialiștilor belgieni și elvețieni.

Lucian Burchel, directorul Școlii de Antrenori, este managerul acestui proiect. Din interviul de mai jos veți afla toate detaliile de care aveți nevoie pentru a urma aceste cursuri. Dar, chestiune importantă, și impresii în urma desfășurării primelor module din iulie. Concluziile de start sunt extrem de interesante. Ce ne aseamănă, dar, în special, ce ne diferențiază în munca la nivel de juniori de elită puteți afla din materialul video de mai jos!

ACEST ARTICOL FACE PARTE DIN PRIMA EDIȚIE A NEWSLETTER-ULUI TEHNIC FRF.

PENTRU A TE ABONA, APASĂ BUTONUL DE MAI JOS:

Alte noutăți