Introducere în Scouting – nivelul 1 și 2

Federația Română de Fotbal lansează, în parteneriat cu IPSO Football, primele sesiuni de curs dedicate Scouting-ului, în limba română, desfășurate 100% online.

Cele 5 workshop-uri, desfășurate în luna martie, vor explica elementele de bază din scouting și vor oferi fundamentul pentru următoarele formări, urmând să fie continuate în luna mai cu o sesiune mai avansată, care vă fi găzduită la sediul FRF.

Organizat de Federația Română de Fotbal, prin ANF (Academia Națională de Fotbal), acest prim modul dedicat Scouting-ului își propune să ofere instrumente și resurse utile celor care vor să activeze în acest domeniu, și implicit cluburilor. Partenerul educațional pentru aceste sesiuni este IPSO, International Professional Scouting Organisation, companie din Marea Britanie care a mai colaborat, de-a lungul timpului, cu Federația Poloneză de Fotbal, Federația Estonă de Fotbal, Millwall FC, Sunderland AF, Malmo FC sau Slavia Praga.

PUBLIC ȚINTĂ

Acest curs este conceput pentru începători, cei aflați la începutul călătoriei lor în cercetare și analiză în scouting. Chiar dacă este dedicat începătorilor, este un curs captivant și pentru cei care lucrează deja în domeniu sau pentru antrenorii care doresc să se perfecționeze. Totodată, cursul este potrivit pentru reprezentanții Academiilor de fotbal din România.

STRUCTURĂ CURS

Sesiunile de curs definesc principalele elemente de bază din domeniul scouting-ului și acoperă următoarele tematici:

 • Workshop INTRO –  Talent ID curs introductiv (pe platforma online)
 • Workshop 1 – Investigarea bias-ului în scouting
 • Workshop 2 – Evaluarea tinerilor jucători și a formei echipei
 • Workshop 3 – Explorarea analizei detaliate a jucătorilor
 • Workshop 4 – Analizarea rapoartelor de meci

CALENDAR ÎNSCRIERI:

 • 2-10 martie – doritorii se pot înscrie prin formularul de mai jos
 • 10 martie – anunțare listă scurtă de participanți selectați
 • 14 martie – START curs

CALENDAR SESIUNI DE CURS:  

 • LUNI, 14 martie – 17.00-19.00
 • MARȚI, 15 martie – 17.00-19.00
 • MIERCURI, 16 martie – 17.00-19.00
 • JOI, 17 martie – 17.00-19.00

Format: 90 de minute prezentare + 30 de minute întrebări și răspunsuri

Cursul va fi organizat în întregime ONLINE, prin platforma ZOOM (iar traducerea în română va fi disponibilă simultan, live).
Pentru workshop-ul introductiv, despre TALENT ID, participanții acceptați vor primi un link de acces în data de 10 martie, pentru a parcurge acest modul de familiarizare cu domeniul (în engleză), până la începutul primului curs din 14 martie.
Cursanții vor primi, la finalul celor 4 zile de workshop, o diplomă pentru formarea absolvită.

COST:

Costul acestui curs este de 480 lei. Plata se va face în contul Academiei Naționale de Fotbal după anunțarea listei finale de participanți selectați (începând cu 10 martie).   

Numărul de participanți este limitat la 50 pentru aceste workshop-uri, aplicațiile urmând a fi selectate în baza răspunsurilor din formularul de înscriere. În cazul departajării, vor avea prioritate reprezentanții cluburilor afiliate FRF și cei care lucrează în departamentul de scouting al unui club, dar și motivația exprimată în formularul de înscriere.

În luna mai, un nou curs intensiv cu tematica TALENT ID pentru echipele U10-U19 (Scouting nivelul 3), va detalia elementele prezentate în aceste prime workshop-uri. Participanții la sesiunea din martie vor avea prioritate în luna mai (detaliile vor fi anunțate pe pagina ANF).

Academia Națională de Fotbal FRF (ANF) educă specialiștii și organizațiile sportive pentru a dezvolta în mod sustenabil fotbalul românesc. Lansată în 2021, ANF își propune să devină cel mai important livrator de programe educaționale în sport din România, furnizând un model organizațional pentru sportul local. Prin Academia Națională de Fotbal și platforma de e-learning Academia by FRF, Federația Română de Fotbal își propune să livreze cursuri destinate atât sportivilor și specialiștilor care lucrează direct cu aceștia, cât și profesioniștilor din afara terenului de joc, care se ocupă de managementul sportiv, marketing, voluntariat, șamd.

International Professional Scouting Organisation, IPSO, este o rețea internațională de scouting, concepută de scouteri, analiști și manageri experimentați, care lucrează în mod normal în cluburile din Premier League. Fondată în 2015, de către Colin Chambers și Kamil Potrykus, IPSO a plecat de la nevoia unor cercetări și analize cât mai aplicate în fotbal, pentru ca oricine dorește să se formeze în zona scouting-ului. După 7 ani de istoric, cunoștințele și experiența echipei, combinate cu o rețea globală de contacte, plasează IPSO într-o poziție excelentă pentru a reprezenta interesul profesional al scouterilor din întreaga lume. Mai multe AICI.

Alte noutăți

Curs Plan de Tranziție post-carieră jucători

Curs Plan de Tranziție post-carieră jucători

UPDATE - perioada de înscrieri a fost prelungită, urmând ca acest curs să se desfășoare în toamna anului 2022. Vom reveni cu detalii despre calendarul de admitere pe această pagină. Federația Română de Fotbal organizează, prin ANF și în parteneriat cu UEFA Academy,...