”Gena sportivă”, lucrarea-document care te poate ajuta în selecția viitorului performer

Întotdeauna va exista o confruntare a argumentațiilor când vom vorbi de ”cauza” atingerii marii performanțe sportive. Teoria unei părți însemnate e legată de obligativitatea celor 10.000 de ore de antrenament acumulate până la intrarea în seniorat. Le faci, ajungi foarte sus! ”Gena sportivă”, volumul documentat și scris de reputatul jurnalist american David Epstein, vine să pună pe celălat taler al balanței înzestrarea genetică a fiecăruia.

Dezbaterea este tot atât de venerabilă pe cât sunt competițiile fizice. Sunt ciudățenii genetice, trimise pe Pământ ca să domine sporturile lor, staruri precum Usain Bolt, Michael Phelps și Serena Williams? Ori sunt pur și simplu niște oameni normali, care și-au depășit limitele biologice prin pura forță a voinței lor și antrenându-se obsesiv?

În această controversată și captivantă explorare a succesului sportiv și a așa-zisei reguli a celor 10 000 de ore, David Epstein abordează marea dispută natură versus educație și urmărește până unde a reușit să ajungă știința în rezolvarea ei.

Bazându-se pe reportaje realizate de la Ecuator până dincolo de Cercul Polar, pe discuții revelatoare cu oameni de știință marcanți și campioni olimpici, precum și pe interviuri luate unor sportivi care au mutații genetice sau trăsături fizice rare, Epstein ne obligă să regândim însăși natura condiției atletice.

Dincolo de excelenta recenzie a celor de la Cărturești, locul de unde încă mai poate fi achiziționată această excepțională lucrare, rămâne senzația unică a cititorului – specialist în sport că a mai aflat ceva ce intuia, dar încă nu-i era descris, explicat și, mai ales, argumentat prin studii științifice.

Astfel încât, când îi întorci ultima pagină, să fi luat deja decizia de a o păstra în bibliotecă definitiv. Pentru a putea în orice moment de nedumerire să te întorci la ea și să nu uiți că selecția nu poate ignora gena sportivă. Asta ca să nu irosești aiurea bugete de timp și de bani în cele 10.000 de ore despre care crezi că singure garantează marea performanță.

,,Mulți cercetători și autori ezită să abordeze problemele genetice, întrucât se tem de nisipurile mișcătoare ale stereotipizării rasiale și etnice. Spre meritul său, Epstein nu se eschivează.” — The Washington Post

,,Narațiunea urmează călătoria întreprinsă de David Epstein în căutarea rădăcinilor performanței sportive de elită, în care vine în contact cu personaje și povești atât de captivante, încât este posibil ca cititorii să nu-și da seama că parcurg un curs avansat de genetică, fiziologie și medicină sportivă.” — Christie Aschwanden, The New York Times

,,O carte importantă… Gena sportivă este hotărâtă să arunce pisica printre porumbeii mulțimii ignorante care crede că toți putem fi egali cât timp egalizăm inputurile ambientale, printre care exercițiul și antrenamentul.” — Michael Shermer, The Wall Street Journal

Pentru cei care doresc să aprofundeze subiectul lecturii și să exploreze mai departe provocările și oportunitățile tinerilor sportivi, vă recomand cu căldură articolul din numărul doi al newsletter-ului tehnic FRF, „O șansă în plus juniorilor născuți în ultimul trimestru”. Este o completare interesantă care discută despre impactul lunii de naștere asupra performanțelor tinerilor fotbaliști și cum această variabilă influențează șansele lor de reușită.

ACEST ARTICOL FACE PARTE DIN PRIMA EDIȚIE A NEWSLETTER-ULUI TEHNIC FRF.

PENTRU A TE ABONA, APASĂ BUTONUL DE MAI JOS:

Alte noutăți