Scoutingul – ochiometrie, loterie, sau știință?

E o întrebare care se va pune întotdeauna. Și e posibil ca răspunsul să conțină multe nuanțe de gri, nu doar alb și negru.

Cert este că susținători din tabere diferite încep să-și reconsidere discursul pe măsură ce instrumentele de depistare a forței de muncă devin din ce în ce mai sofisticate.

În realitate, nimic n-ar trebui să lipsească din cele 3 elemente, doar că gradul de risc trebuie diminuat cât mai mult posibil.

Pentru o înțelegere mai profundă a procesului de scouting,  FRF a obținut acceptul lui Daniel Sandu pentru un dialog pe această temă. Omul a fost managerul departamentului de scouting de la Rapid, iar în prezent a fost ”ridicat în grad”, devenind noul director sportiv al clubului.

Drumul lui profesional este strâns legat de educație, Daniel obținând certificări și calificări care l-au ajutat să configureze o strategie de scouting la Rapid. Chiar dacă obiectivul sportiv al clubului nu s-a realizat, clasarea pe podiumul Ligii 1, activitatea lui a fost apreciată, semn că selecția și recrutarea sunt părți ale unei activități complexe și depind nu doar de recrutare, ci și de pregătirea ulterioară.

Bucata lui se pare că a fost parcursă corect, de vreme ce, la momentul acesta Rrahmani a devenit golgeter din primul sezon și are deja ofertă de transfer mai mare de 5 ori decât suma investită în achiziționarea lui, iar în cazul lui Krasniqi profitul clubului în acest moment ar fi de peste 2,5 ori, în cazul în care și el ar fi vândut la prețul deja oferit.

Aceștia sunt indicatori de performanță pentru un scouter și ei fac parte din evaluarea procesului. Un proces pe care Daniel Sandu a fost dispus să-l detalieze în materialul video de mai jos.

ACEST ARTICOL FACE PARTE DIN PRIMA EDIȚIE A NEWSLETTER-ULUI TEHNIC FRF.

PENTRU A TE ABONA, APASĂ BUTONUL DE MAI JOS:

Alte noutăți